W latach 80 uważana za najzdrowszÄ… przyprawÄ™. DziÅ› za cichego zabójcÄ™. Solimy ziemniaki, kanapki, miÄ™so i zupÄ™. Jej nadmiar prowadzi do nadciÅ›nienia, miażdżycy i wielu innych chorób. Jaka jest dopuszczalna dawka soli, a ile tak naprawdÄ™ spożywamy jej na co dzieÅ„?
Åšwiatowa Organizacja Zdrowia ustaliÅ‚a, że dzienna porcja soli, której nie powinniÅ›my przekraczać, wynosi 5 mg. Badania wykazaÅ‚y, że statystyczny mieszkaniec Europy w ciÄ…gu doby spożywa trzykrotność zalecanej dawki. Prowadzi to do wstrzymania wody w organizmie, co skutkuje wzrostem ciÅ›nienia krwi. Dostarczanie zbyt dużej iloÅ›ci soli prowadzi do licznych chorób i dolegliwoÅ›ci zwiÄ…zanych z ukÅ‚adem sercowo-naczyniowym.
Sól to nie tylko przyprawa, którÄ… sypiemy na kanapkÄ™ z ogórkiem. Sól znajduje siÄ™ niemal wszÄ™dzie. NajwiÄ™cej znajdziemy jej w szynce, serze żóÅ‚tym, marynatach, gotowych sosach, pÅ‚atkach Å›niadaniowych, warzywach w puszce i oczywiÅ›cie w sÅ‚onych przekÄ…skach. Dużą ilość soli czÄ™sto zawiera także pieczywo. Warto wiÄ™c zwracać uwagÄ™ na skÅ‚ad produktów. Sposobem na zmniejszenie spożycia soli jest też unikanie przetworzonych, gotowych produktów i zastÄ…pienie ich domowymi posiÅ‚kami.
CaÅ‚kowite wykluczenie soli z naszej diety również może okazać siÄ™ niezwykle niebezpieczne. Przyprawa ta jest gÅ‚ównym źródÅ‚em sodu, który jest niezbÄ™dny do prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu. Bierze on bowiem udziaÅ‚ w regulacji ciÅ›nienia osmotycznego, gospodarki wodnej i pH organizmu. Sód jest także odpowiedzialny za regulacjÄ™ wody w organizmie, przez co zapewnia optymalne ciÅ›nienie krwi.
aleja Tadeusza Rejtana 49/8
35-310 Rzeszów
Åšrednia Ocena
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy